Karnivoorne toitumine – mis see on ja miks ma sellest räägin?

Personaaltreener Indra Ottis

Viimastel aastatel on aina rohkem inimesi avastanud, et nende terviseprobleemide põhjus võib peituda toidus, mida nad on terve elu pidanud “tervislikuks”. Miks? Sest hoolimata pingutustest süüa “õigesti”, tarbida palju köögivilju, täisteratooteid ja madala rasvasisaldusega toitu, on paljud endiselt haiged. Seedeprobleemid, põletikud, krooniline väsimus ja hormonaalsed häired on muutunud igapäevaseks probleemiks.

Mina olin täpselt samas paadis. Sportlasena eeldasin, et söön ideaalselt. Olin ju alati “puhtalt” toitunud, jälginud kaloreid ja püüdnud süüa võimalikult tasakaalustatult. Ometi hakkasid aastatega ilmnema probleemid – pidev väsimus, igapäevased kõhuvalud, tugevad puhitused ja lõpuks täielik segadus selle üle, mida süüa, et ei tekiks ebamugavustunnet. Üha enam näen ka oma klientide seas, et nii meestel kui ka naistel esineb järjest rohkem seedeprobleeme. Kui seedesüsteem on häiritud, võib see põhjustada mitmeid teisi terviseprobleeme, nii füüsilisi kui ka mentaalseid.

Käisin ühe arsti juurest teise juurde, kokku lausa üheksa gastroenteroloogi vastuvõtul. Kulutasin hulga raha testidele ja ravimitele, kuid kõik pingutused olid tulemusteta. Väidetavalt olin täiesti terve.

Lõpuks, olles täielikus meeleheites, peale korduvalt EMOsse pöördumist ja arvukaid arstivisiite, ütles viimane arst mulle, et ei oska mind aidata. Selle asemel kirjutas ta välja antidepressandid ja lisas: “Ma täpselt ei oska mehhanismi seletada, kuidas need sind aitavad, aga ma tean, et teevad olukorra paremaks.”

Lahkusin kabinetist vihaselt ja hakkasin otsima alternatiivseid lahendusi. Nii jõudsin karnivoorse toitumise juurde.

Miks inimesed avastavad järjest rohkem karnivoorset toitumist?

Tänapäeval on keeruline leida puhast ja töötlemata toitu. Enamik köögivilju on geneetiliselt muundatud, pritsitud ja tugevalt töödeldud enne, kui need meie toidulauale jõuavad. Jah, meid on alati õpetatud, et köögiviljad on tervisliku toitumise alus, kuid kas see kehtib ka tänapäeva maailmas, kus toidutööstus on tugevalt muutunud?

Samas on loomne toit üks väheseid, mis on suures osas jäänud töötlemata. Liha, munad ja loomsed rasvad on olnud inimeste põhitoit aastatuhandeid ning paljud avastavad, et kui nad eemaldavad oma menüüast kõik taimse päritoluga toidud, paraneb nende enesetunne drastiliselt. Lisaks paraneb naha tervis, juuksed hakkavad kiiremini kasvama ning hormonaalsed probleemid, nagu PCOS, leevenevad.

Karnivoorne toitumine võib tunduda ekstreemne, aga kui miski on aidanud tuhandeid inimesi, sealhulgas mind ja mitmeid mu kliente, siis on see väärt vähemalt avatud meelega uurimist. Selles artiklis räägin, mis see dieet täpselt on, kuidas see mu elu muutis ja kuidas see võib aidata ka sind. Ma ei plaani sulle midagi peale suruda, vaid loodan, et lähened teemale avatud meelega ja mõistva suhtumisega.

Minu lugu ja kogemus karnivoorse toitumisega

Enne karnivoorset toitumist sõin ma täiesti tavapäraselt, järgides tasakaalustatud dieeti, kus suurema osa päevast moodustasid süsivesikud. Lisaks ostsin alati ainult mahetoitu! Kuna tegelesin bikini-fitnessiga, oli mu toitumine rasvavaene, kuid sisaldas siiski liha. Lugesin kaloreid, jälgisin makrosid ja olin väga aktiivne, tegin trenni kuus korda nädalas.

Seedeprobleemid algasid süütult – aeg-ajalt tekkisid puhitused, mida peetakse normaalseks, kuigi see tegelikult nii ei ole. Kui need muutusid sagedasemaks, otsustasin arsti poole pöörduda. Mulle pandi esialgu vale diagnoos ja määrati ravi, mis tegi olukorra hullemaks. Järsku ei suutnud ma enam isegi valget riisi ja kana süüa ilma tugeva kõhuvalu ja krampideta. Valu oli kohati nii tugev, et arvasin, et mul on maohaavandid ning pidin korduvalt EMOsse minema.

Lisaks seedeprobleemidele tekkis krooniline väsimus. Kui seedesüsteem ei tööta korralikult, mõjutab see nii energiataset kui ka meeleolu. Olin harjunud olema energiline ja tugev, kuid nüüd polnud mul isegi jõudu trenni teha. Mu võistlushooaeg jäi pooleli, sest füüsiliselt polnud mul enam jaksu.

Sellest hetkest otsustasin võtta vastutuse oma tervise eest enda kätte. Otsisin meeleheitlikult alternatiivseid lahendusi ja sattusin karnivoorse toitumise peale.

üleminek karnivoorsele dieedile

Ma ei katsetanud seda järk-järgult, vaid otsustasin kohe täielikult karnivoorsele toitumisele üle minna, sest mul polnud enam midagi kaotada. Jätsin päevapealt kõik taimsed toidud välja ja keskendusin puhtale loomsele toidule. Esimestel nädalatel sõin peamiselt lihapuljongit, keedetud mune ja hautatud liha, kuna mu seedesüsteem oli nii tundlik, et isegi praetud munade kergelt krõbedad ääred ärritasid seda.

Üleminekuperiood oli keeruline. Mu keha polnud harjunud energiat rasvast ammutama ning kohanemine võttis aega. Olin väsinud, mul polnud jõudu ja see tekitas palju stressi. Ka minu suhted perega kannatasid, sest nende arvates oli see üks hullemaid otsuseid, mida ma teha sain. See oli täielikult vastuolus toitumisalaste teadmistega, mida nad olid terve elu järginud.

Esimesed kuud olid kõige keerulisemad. Alles neljanda kuni kuuenda kuu paiku hakkasin märkama tervise paranemist – kõhuvalud muutusid harvemaks, seedimine paranes ja energia hakkas taastuma. Esimesed muutused andsid mulle tohutu motivatsiooni jätkata. Pean mainima, et enamik inimesi kogeb positiivseid muutusi kiiremini, kuid kuna mu tervis oli väga halb, vajas taastumine rohkem aega.

Huvitav on see, et enne karnivoorsele toitumisele üleminekut olid mu vereanalüüside näitajad halvad. Maksafunktsiooni ja neerutalitluse näitajad olid normist väljas ning põletikunäitajad kõrged. Pärast aastat karnivoorsel dieedil olid aga kõik mu vereanalüüsid korras.

Tänaseks olen järginud karnivoorset toitumist ligi kolm aastat. Minu tervis on täielikult taastunud ja kuigi mu keha on muutunud palju vastupidavamaks ning ma saaksin lubada endale rohkem paindlikkust, olen teadlikult otsustanud jätkata peamiselt karnivoorse toitumisega. Tunnen ennast hästi ja olen siiani sellega saavutanud ainult häid tulemusi.

Aga mis täpsemalt on karnivoorne toitumine?

Karnivoorne toitumine on toitumisviis, kus kogu menüü põhineb loomsetel toitudel. See tähendab, et välistatakse kõik taimsed toiduained ning keskendutakse liha, kala, munade ja loomsete rasvade tarbimisele, teatud määral ka piimatoodetele. Lihtsustatult öeldes süüakse ainult neid toite, mida saab loomadelt.

Erinevalt paljudest teistest dieetidest ei põhine karnivoorne toitumine kalorite lugemisel ega makrotoitainete täpsel arvestamisel. Selle asemel keskendutakse looduslikele, toitainetihedatele toitudele, mis on olnud inimkonna põhitoit aastatuhandeid. Lisaks aitab see toitumisviis vabaneda suhkrusõltuvusest ning õpetab tundma keha loomulikke näljasignaale. See tähendab, et ei sööda lihtsalt isude ajel, vaid siis, kui keha seda tõesti vajab.

Mida võib süüa karnivoorse dieedi puhul?

  • Liha – veiseliha, sealiha, lambaliha, kana, kalkun, ulukiliha.
  • Kala ja mereannid – lõhe, tuunikala, krevetid, austrid jne.
  • Munad – soovitatavalt mahe- ja vabapidamisel.
  • Loomsed rasvad – või, searasv, loomne talg (ghee, veise- ja lambarasv).
  • Elundiliha – maks, süda, neerud, kuna need sisaldavad rohkelt vitamiine ja mineraale.
  • Piimatooted (olenevalt taluvusest) – toorpiim, juust, hapukoor, või.

Mõned näited Indarra kogukonna karnivoorsetest retseptidest. Uuri lisa kogukonna kohta ->

Mida tuleks vältida?

Kõiki toiduaineid, mida eelnevas nimekirjas ei mainitud.

Erinevad karnivoorse dieedi variandid

Puhtalt lihapõhine (Lion Diet ehk lõvidieet) – selles dieedis süüakse ainult veiseliha, lambaliha ja loomseid rasvu. Seda soovitatakse neile, kellel on tugevad autoimmuunhaigused või lekkiva soole sündroom.

Laiendatud karnivoorne dieet – lisaks lihale kuuluvad menüüsse ka munad, piimatooted ja mereannid.

Karnivoor-keto hübriid – põhitoiduks on loomne toit, kuid väikestes kogustes lisatakse madala süsivesikusisaldusega taimseid toite, nagu avokaado ja oliivid.

Kas karnivoorne toitumine on uus trend?

Tegelikult mitte. Enne põllumajanduse arengut ja töödeldud toitude levikut sõid inimesed peamiselt loomset toitu. Paljud loodusrahvad, näiteks inuitid ja mongolid, on tuhandeid aastaid elanud peamiselt loomsel toidul ning nende tervis on olnud erakordselt hea.

Tänapäeval pöörduvad paljud inimesed selle toitumisviisi poole, kuna nad on pettunud traditsioonilistes toitumissoovitustes. Üha rohkem inimesi märkab, et süsivesikuterikas toitumine on seotud põletike, insuliiniresistentsuse, seedeprobleemide ja kaalutõusuga. Samas aitab karnivoorne dieet vabaneda paljudest tervisemuredest ning taastada keha loomuliku tasakaalu.

Paljudele tundub see toitumisviis äärmuslik, kuna meid on terve elu õpetatud vastupidiselt.

Kuidas karnivoorne toitumine on aidanud minu kliente?

Minu kogemus karnivoorse toitumisega ei piirdu ainult isikliku tasandiga. Olen aidanud paljusid kliente, kes otsisid lahendust terviseprobleemidele, mida nad varem ei suutnud lahendada. Karnivoorse toitumise abil on minu kliendid:

  • Vabanenud suhkrusõltuvusest ja liigsetest isudest.
  • Kaotanud kaalu kuni 35 kilo, taastades oma keha loomuliku tasakaalu.
  • Õppinud tundma oma päris näljasignaale ning söövad nüüd ainult siis, kui keha seda tõesti vajab.
  • Taastanud oma energia ja jõudnud tagasi aktiivse elu juurde.
  • Saanud insuliiniresistentsuse kontrolli alla ning mõnel juhul vähendanud suhkruhaiguse korral insuliinivajadust.
  • Tervenud tõsistest toitumishäiretest ja parandanud oma suhet toiduga.

Minu lähenemine tervisele on terviklik. Ma ei keskendu ainult välisele muutusele, vaid aitan inimestel taastada oma keha tasakaalu seestpoolt. Minu juhendamisel ei kasuta me suhkruasendajaid, valgupulbreid ega poolfabrikaate, vaid keskendume päris toidule, enesetundele ja keha tegelikele vajadustele. Samuti jälgin klientide vereproove ja muid tervisenäitajaid, et tagada parim võimalik progress.

Kuidas mina saan sind sinu teekonnal aidata?

Kui soovid tuge oma tervise ja toitumise osas, on sul mitu võimalust:

Indarra kogukond – kogukonnast leiad laia valiku karnivoorseid retsepte ja põhjaliku toitumisjuhendi. Lisaks on seal nii koduseid kui ka jõusaalitreeninguid ning korraldan erinevaid väljakutseid. Liitu kogukonnaga ->

Individuaalne konsultatsioon – kui sul on küsimusi või vajad juhendamist alustamiseks, saad broneerida minuga kõne, kus kaardistame sinu terviseseisu ja eesmärgid. Broneeri konsultatsioon ->

Online-coaching – kui soovid põhjalikumat juhendamist ja pikaajalist tuge, pakun mitmekuulist personaalset programmi, mis sisaldab regulaarseid videokõnesid, toitumise jälgimist ning treeningplaane, et aidata sul saavutada parimaid tulemusi. Loe lähemalt ->

Mõned näited Indarra kogukonna karnivoorsetest retseptidest. Uuri lisa kogukonna kohta ->

0 Arvamused
Inline Feedbacks
View all comments
siin on 3 minu lemmikut, imemaitsvat retsepti

Liitu Indarra meililistiga ja jagan neid ka sinuga.